Skal du lage en egen vinkjeller er det par ting du bør tenke på.
12° C ansees å være den ideelle lagringstemperaturen. Er det varmere modnes vinen raskere.
Men vel så viktig er det at temperaturen ikke varierer alt for mye, og helst ikke i det hele tatt mellom natt og dag. At det er forskjell mellom vinter og sommer er nesten uunngåelig.
At det er en viss fuktighet i rommet er også bedre enn at det er for tørt.
Dessuten bør rommet være mørkt og ikke utsettes for regelmessige vibrasjoner.
Den perfekte vinkjelleren er vel en umulighet for de fleste av oss, i hvert fall dersom du bor i en leilighet. Da må du ta til takke med et mindre kvantum flasker.
Et ti-talls flasker som hviler så svalt som mulig (8-20° C bør ansees som akseptabelt), mørkt og ved stabil temperatur er som regel godt nok.
De fleste viner har forholdsvis lang holdbarhet, men du bør regne med å drikke de opp innen 6-12 måneder, dersom du ikke har ideelle lagringsmuligheter. Velg også helst viner med naturkork da de med skrukork som regel er beregnet for konsum innen 6 måneder fra tappedato.
Generelt kan sies at røde viner, – og da spesielt viner fra Bordeaux og Burgund, finere italienske og spanske Riojaviner – ofte vinner på lagring. Pass bare på at de lagres liggende slik at korken ikke tørker ut og luft slippes inn. Da blir vinen fort ødelagt. Sprit bør lagres stående slik at korken ikke ødelegges av det høy alkoholinnholdet.
Lagring av hetviner.
De fleste hetviner har lengre holdbarhet enn bordviner. Tørr vermouth og tørr sherry er derimot litt mer ømfintlige og bør ikke spares mer enn et års tid. I åpen tilstand holder de seg en måned eller to dersom de settes kjølig.
Lagring av lettdrikker og øl.
Lettdrikker og øl er ferskvare med begrenset holdbarhet, med mindre det er snakk om spesial-øl som utvikles på flasken og blir bedre ved lagring.
En del spritdrikker, samt visse frukt- og bærlikører, er også ferskvare og egner seg ikke til lagring.